Állati eredetű melléktermék begyűjtése, átvétele, elszállítása, ártalmatlanítása, kezelése

Mi is az állati eredetű melléktermék?

Állati mellékterméknek számít a 1069/2009/EK rendelet alapján az állatok teljes teste vagy testrészei, állati eredetű termékek, vagy más állatokból nyert termékek, amelyeket nem emberi fogyasztásra szántak.

Élelmiszer fogalmába tartozik a 178/2002/EK rendelet 2. cikke alapján minden olyan feldolgozott, részben feldolgozott vagy feldolgozatlan vagy terméket jelent, amelyet emberi fogyasztásra szánnak, illetve amelyet várhatóan emberek fogyasztanak el.

A 142/2011/EU rendelet értelmében élelmiszer-hulladéknak minősülnek az éttermekben, vendéglátó ipari egységekben és konyhákon – a központi konyhákat és a háztartások konyháit is beleértve- keletkező valamennyi élelmiszer hulladék, beleértve a használt sütőolajat.

A húsipari melléktermékekhez soroljuk a hús, hal és egyéb állati eredetű élelmiszerek előállítása és feldolgozása során keletkező, fogyasztásra vagy feldolgozásra alkalmatlan anyagokat, illetve a romlott, lejárt szavatosságú húskészítmények is.

Állati eredetű hulladék

A tejipari melléktermékek körébe soroljuk az előkészítés és feldolgozás során keletkező, fogyasztásra vagy feldolgozásra alkalmatlan tejipari melléktermékeket, illetve a romlott, lejárt szavatosságú, vagy egyéb okból forgalomba nem hozható tejtermékeket is.

Állati eredetű melléktermékek szállítása, kezelése

Az állati eredetű melléktermékeket és az azokból származtatott termékeket a 1069/2009/EK rendelet 7. cikke alapján a 8-10. cikkben meghatározott kategóriákba kell sorolni annak figyelembe vételével, hogy az adott állati eredetű melléktermékek milyen közegészségügyi, illetve állategészségügyi kockázatot jelentenek.

Egyes állati eredetű melléktermékek, például speciális állatbetegségekben elhullott állatok fertőzőek lehetnek, ezért a kezelésük során körültekintően kell eljárni. Az ADR és az állati melléktermékes szabályozás együttes használatáról az Európai Bizottság útmutatót adott ki, amely alapján a 3. kategóriába sorolt állati eredetű melléktermékek, illetve azon 1. és 2. kategóriájú állati melléktermékek, amelyek nem hordozzák a fertőző betegségek kockázatát, nem tartoznak az ADR hatálya alá.

Az ADR szabályozásban szereplő kórokozó ágens lista nem teljes, így az ott felsorolt kórokozó ágenseken túl csak a bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegség igazolt előfordulása esetén kell egyúttal alkalmazni a veszélyes hulladékokra vonatkozó szabályozást is. Az "SZ" kísérőjegyet csak az ADR szabályozása alá tartozó anyagok esetén kötelező. Kezelésük során ezért körültekintően kell eljárni. Az állati eredetű melléktermékek gyűjtése, szállítása és kezelése kizárólag engedéllyel rendelkező szakcégek által, a hatályos jogszabályoknak megfelelően történhet. Az állati eredetű melléktermékek belföldi szállítása során csak a 45/2012. (V.8.) VM rendelet szerinti kereskedelmi okmány szükséges.

Az LTV Trans Környezetvédelmi Szolgáltató Zrt. az állati eredetű melléktermékek szakszerű szállításához szükséges engedéllyel rendelkezik. Munkánkat országszerte, közel 20 éves tapasztalattal, a hatályos jogszabályok előírásait betartva végezzük. Referenciáink közé tartoznak a legnagyobb magyarországi áruházláncok.

Állati eredetű hulladékok

Cégünk kedvező árakon vállalja különféle állati eredetű melléktermékek - tejipari melléktermék (tej, tejkészítmény), húsipari melléktermékek (hús, húskészítmények) - 240 literes műanyag tárolóedényekben, EUR raklapokon történő elszállítását, melyeket kereskedelmi okokból vagy egyéb hibákból kifolyólag kivontak, leselejteztek, vagy nem hoztak kereskedelmi forgalomba.

Annak biztosítására, hogy a begyűjtés folyamán egyértelműen azonosítható legyen az állati melléktermék, eltávolíthatatlan, feltűnő vörös színű fémtáblát helyezünk el a tárolóedényeken. A tábla és a rajta lévő felirat elősegíti, hogy csak és kizárólag 1-es, 2-es vagy 3-as osztályba sorolt állati eredetű melléktermék kerüljön a tárolóedényekbe, ezáltal ezen anyagok elkülönült gyűjtése is megvalósul.

Az állati eredetű melléktermékek, a hatóság által rendszeresen ellenőrzött - speciális dobozos, emelőhátfalas, csepegés- és szegletmentes kialakítású, könnyen mosható és fertőtleníthető, korszerű, új tehergépkocsikkal történik.

Állati eredetű hulladékok elszállítása speciális tehergépkocsikkal

A kukákat a mérést követően sorszámozott plombákkal zárjuk le az idegenkezűség elkerülése érdekében, és üres cserekukákat biztosítunk a szállítás alkalmával.

A szállításnak megfelelő gyűjtőedényeket, azok tisztítását, fertőtlenítését, a szükséges feliratok elhelyezését, MABISZ által elfogadott számozott plombázását az idegenkezűség kizárásának érdekében cégünk díjmentesen vállalja.

Cégünk - az ügyfél érdekeit szem előtt tartva - korrekt árakon szállítja el az ország teljes területéről, a megrendelő által megjelölt helyekről a képződött állati eredetű melléktermékeket (húsipari, tejipari mellékterméket) ártalmatlanításra.

Az állati eredetű melléktermékek kezelése során az átvett melléktermékekről 4 példányos, ún. kereskedelmi okmányt állítunk ki, melyet 2 évig megőrzünk. Ez alapján számítógépes nyilvántartást vezetünk, így üzletpartnerenként, valamint időszakonként is áttekinthető az egyes melléktermékek elszállított mennyisége.

Az állati eredetű melléktermékek belföldi szállítása során a 45/2012. (V.8.) VM szerinti kereskedelmi okmányt állítunk ki. A kereskedelmi okmányt az állati eredetű melléktermékek tulajdonosa, illetve átadója tölti ki. A kereskedelmi okmányt az átadás helyszínén az átadó és a szállító is aláírja. A kereskedelmi okmányt legalább 2 évig meg kell őrizni.

Új, speciális, konténeres gépjárművünkkel egyszerre nagy mennyiségű, akár 32 m3 állati mellékterméket is el tudunk szállítani (7, 8, 10, 12 m3-es konténerekkel), így téve gazdaságosabbá a szolgáltatást.

Speciális konténeres gépjármű
Hulladékszállító konténeres teherautó

Év végén partnereinknek segítséget nyújtunk az állati eredetű melléktermékes adatszolgáltatás elkészítésében is.

Ha bármilyen kérdése vagy kérése van, készséggel állunk rendelkezésére! Keressen bennünket!

Tekintse meg kapcsolódó oldalainkat:

www.veszélyeshulladek.hu
www.elelmiszerhulladek.hu
www.allathulla.hu
www.hushulladek.hu
www.tejhulladek.hu
www.olajlevalaszto.hu
www.zsirlevalaszto.hu
www.iszapfogo.hu
www.szennyvizatemelo.hu

    Hasznos és fontos

  • Jogszabályok
  • Hírek, publikációk